Korpilahti-lehden kertomaa

Kylämme ihmiset ja tapahtumat paikallislehdessä


Korpilahti-lehden toimittaja on joutunut toisenkin kerran suuntaamaan  autonsa nokan Tikkalaan, jonka pystyvät naiset, miehet ja yhdistykset ovat antaneet lehdelle monenlaista jutunjuurta.
Nyt tarinat palaavat kyläänsä: kiitämme Korpilahti-lehteä, joka antaa kuvansa ja tarinansa Kyläalbumimme käyttöön. Kuvat on skannannut ja jutut etsinyt ja kopioinut parivaljakko Olavi Kauppinen ja Tuomo Rajanen. Kuvaaja- ja kirjoittajatietoja ei jutuissa aina ole, mutta täydennämme albumia matkan varrella.
Tämä kansio täyttyy vähitellen eivätkä poiminnat noudata kronologiaa, mutta lopullinen järjestys tullee olemaan muinaisuudesta nykyaikaan. Osaan kuvista yhdistettään myöhemmin myös koko alkuperäinen juttu. - Jaakko Luoma 12.1.16

___________________________________________________________________




Niemitalo sai laivansa ennätysajassa valmiiksi 1985 !

 

 

Sadat kuntalaiset suuntasivat 21. toukokuuta 1985 matkansa Korpilahden satamaan todistaakseen uskomattoman ponnistuksen onnistumista: laulaja Esa Niemitalo nuorine avustajineen oli valmistanut alle neljässä kuukaudessa teatterilaiva Päivänsäteen, jolla lähdettiin kesällä esittämään Reissumies-laulunäytelmää, joka kertoi Niemitalon ihaileman Tapio Rautavaaran tarinan.
- Teen alukseni itse, kun Korpilahdella ei oiken ole muitakaan laivanrakennukseen pystyviä, lohkaisi Niemitalo tiedotustilaisuudessa tammikuussa. Alunperin laiva piti tulla varustamolta, mutta kun sovitut hinnan alkoivat elää, Tikkalan mies hermostui ja tarttui hitsipilliin itse. No, ei aivan yksin sentään: suurena apuna tekivät töitä neljä harjoittelijaa Pasi Pitkänen, Pauli Pahkamäki, Jarkko Janhonen ja Jussi Kettunen.

 


Talvi 1985 oli ankara, mutta toukokuussa lumen keskellä kökötti 27 tonnin Päivänsäde, joka tuotiin satamaan erikoislavetilla, nostettiin veteen - ja todettiin kelluvan kauniisti.









Reissumies-musiikkinäytelmää esitettiin heinäkuussa Korpilahden satamassa. Kuvassa nuori ja aikamies Tapio Rautavaara, Niemitalo ja Esa Oinonen.


_______________________________________________



Raili Rantamäestä Vuoden Emäntä 1981 !


 Raili Rantamäki valittiin lokakuussa 1981 vuoden emämmäksi. Raili oli tehnyt ison työn  Toivolan lypsykarjatilalla.

Toivolassa oli palkitsemisvuonna 12 lypsävää ja peltopinta-ala oli saatu kasvatetuksi viidestä 11 hehtaariin raivauksen ja vuokrauksen ym. keinoin. Tikkalaiset olivatkin oppineet tuntemaan isännän Ahtin erityisen ahkerana uuden pellon raivaajana: Toivola oli sodan jälkeen perustettu siirtolaistila.

"Emännän ammatti on Raili Rantamäen mielestä hyvä, mutta paljon siinä joutuu tekemään töitä: - Apulaisia eikä työntekijöitä ei kannata pitää eikä heitä saa. Maatalouslomittajistakin on jatkuvasti pulaa, ja tulee olemaan ellei palkkaa nosteta."

"On hyvä, että säästöpankki on lähtenyt parantamaan emäntien arvostusta. Korpilahdella olisi kyllä paljon vuodenemäntiä! ", kiitteli Raili Rantamäki palkitsijaansa.





Tikkalan koulun lapset kävivät Toivolan tilalla, kiun osana "Korpikansan Kertomusta" perehdyttiin mm. pellon syntytarinaan.



_________________________________________________




VARSTAN MÄTKETTÄ MYLLYMÄEN TILALLA KAUPPISTEN,  OLAVIN JA VÄINÖN JOHDOLLA 1990

Tapio Levänen, vas, ja Olavi Kauppinen Myllymäen riihessä.

Syyskuussa  1990 Tikkalassa puitiin ruista perinteisin menetelmin. Puintia veti Kauppisen Olavi, joka oli kylvänyt 30 aarin alan rukiille. Se korjattiin sirpillä ja laitettiin kuhilaille ja syyskuun alussa lämmitettiin riihi puintia varten. Jotta kaikki menisi oikein, päivän asiantuntijaksi oli kutsuttu Olavin isä, vanhaisäntä Väinö Kauppinen.



 Viskuumyllystä tulee puhdistettuä ruista.








Vanhan isännän Väinön johdolla aloitettiin rukiin leikkuu. Taustalla  vasemmalta Tapio Levänen, Olavi Kauppinen, Annikki Pekonen ja Sirkka Hautanen.




____________________________________________________________




Tiffany-lamppujen tekijä asettui Tikkalaan 1988



Yhden valaisimen tekemiseen saattaa kulua aikaa 200 - 1 00 tuntia, kun valaisimessa
voi olla jopa 2 000 palaa, kertoi Christian Biederman.



- Halusimme takaisin Suomeen, koska täällä on enemmän tilaa, Sveitsi alkaa käydä jo ahtaaksi. Tahdoimme myös maaseudulle pois kaupungin hälinästä omaan rauhaan. Lastulle tulimme sattumalta, mutta ihana paikka tämä on ollut asua.

Näin kertoivat Korpilahti-lehdelle Christian ja Natalie Biederman, jotka valittivat myös sitä, että tiffany-lampuista tehtiin kopioita, jopa muovisiia, mikä aiheutti heille ongelmia. He kertoivat käyttävänsä aitoa Chicago-Art -lasia.



_______________________________________________________



Pioneeri polkivat läpi Tikkalan heinäkuussa 1991





Ja mitäpä varusmiehet ja armeijan herrat näkivätkään: elävän kylän, jossa oli jopa oma kauppa, joka kaiken huipuksi oli sunnuntainakin auki! (Juttu 18.7.91)

- Joskus on kovinkin vilkasta eli ei tämä sunnuntain aukiolo ole turhaa, vakuutti kauppias, joka kertoi kesäaukkaittenkin jo tulleen kovasti tutuksi, vakuutti nuori kauppias Jukka Mehtonen (alla).


Nuori kauppias Jukka Mehtonen tiskinsä takana heinäkuussa 1991.


 
Tervetuloa Tikkalaan! toivotti Antero Hiekkaniemi evl. Heino Pikkukankaan. Oik. Martti Jokihaara, oman kylän miehiä.

 

Aino Vuorela kertoi lehdelle olevansa tyytyväinen Mehtosen Jukan palveluihin: maidot ja voit saa tuoreempana kuin kaupungista.






___________________________________________________




Tikkalan maamiesseura täytti 80 vuotta kesäkuussa 1992


Olavi Tikkala (vasemmalla) oli tehnyt Harjulan juhlaan historiikin, jossa mm. kerrottiin, miten Eila ja Reino Tikkala lahjoittivat 1951 seuralle tontin Harjulan rakentamista varten. Vuonna 1981 seuraa veti kolmen naisen troikka: puheenjohtajana Raili Rantamäki, sihteerinä Tuija KOskinen ja rahastonhoitajana Hellevi Paappanen.




1. ja 2. luokan oppilaat esittivät lauluja ja loruja.






_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _



AHTI TOI KATISKAPYYNNIN HOPEAA TIKKALAAN 1993 !

 

Voittokolmikko vasemmalta: Ahti Rantamäki, Paavo Syvänen ja Jukka Syvänen.

Toukokuun lopussa 1993 järjestettiin katiskapyynnin ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut Korpilahden satamassa. Osallistujia oli 150. Mitalisijat vei Muuratjärvellä muutenkin porukassa kalasteleva kolmikko Paavo Syvänen, Ahti Rantamäki ja Jukka Syvänen.

Syväsen voittotulos oli 15, 2 kiloa ja tikkalalainen Ahti Rantamäki tuli hopealle 14,3 kilon saaliillaan. Voittokolmikn katiskat oli tehnyt Paavo Syvänen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti